Pianospel op stations

Pianospel op stations

In het buitenland is de ‘street piano’ al langer een fenomeen, maar deze trend heeft nu ook zijn weg gevonden naar Nederland. Sinds kort staat er op de grotere treinstations een piano waar reizigers - gratis en voor niets - op mogen pingelen.

Piano’s door heel Nederland
‘Op het station is meer te halen dan je trein’, pleit de NS. Muziek bijvoorbeeld. In navolging van het succes op Amsterdam Centraal zijn er op vijf andere stations een piano te vinden: Breda, Nijmegen, Groningen, Arnhem en Utrecht. En binnenkort komen daar waarschijnlijk nog twee stations bij: Den Haag en Maastricht.

“Ik moet nu echt de trein halen”
Dat het concept een groot succes is, dat moge duidelijk zijn. Tal van YouTube-filmpjes schieten als paddenstoelen uit de grond; mensen die op de piano spelen, er bij zingen of soms zelfs een spontaan optreden waarbij andere mensen meezingen of dansen. Het pianospel van medereizigers leidt tot een betere sfeer, aldus de NS. Reizigers nemen massaal plaats achter de piano en trakteren hun medereizigers op de nodige deuntjes. En hoe spontaan zo’n pianospel begonnen is, zo abrupt kan het ook worden beëindigd. De reden is vaak simpel: “Ik moet nu echt de trein halen!”

Bron: Het Parool